Tid för kallprat i sommarvärmen

Tid för kallprat i sommarvärmen

Ingen trodde väl att vi skulle sakna kallpratet vid kaffeautomaten eller vid möten? Kan pandemin ha fått oss att omvärdera småpratet? Kommer vi ens ihåg hur man gör? Brukar du också kasta ur dig plattityder som “åh vilket vackert väder vi har fått”. I Tidspodden fick Lena Lid Falkman och jag besök av Niklas Källner, som är expert på kallprat. Niklas slog igenom som reporter i Skavlan. I sina korta och humoristiska inslag lyckades han få både vuxna och barn att dela med sig av sina liv. Han har utöver det bl a varit programledare för ”Karlavagnen” och ”Arvinge okänd”. 2018 kom han ut med boken ”Och bilen går bra?” – en bok om det viktiga kallpratet.

Niklas Källner, fotograf Gabriel Liljevall

Med mycket humor får vi i Tidspodden höra Niklas tips, erfarenheter och forskning i området av att skapa kontakt med folk. Hur tar kallpratet oss in i värmen? Niklas bjussar på roliga anekdoter från såväl världspolitikens arena som sfi-klassrummet. Lena blir alldeles nostalgisk när hon refererar till högst aktuell forskning på ämnet. Själv funderade jag länge på vilket djur vi förknippar med kallprat? Sedan slog svaret ner som en blixt från klar himmel.

I sommar när vi kan mingla utomhus kommer jag ha stor nytta av Niklas alla tips på småprat. Blir du nyfiken så hittar du avsnittet här

Vill du ha fler tips på sommarlyssning kan jag berätta att det blev en speciellt varm stämning i inspelningsetern när vi fick besök av Satu Hirsch Fjellstedt, en av Sveriges ledande experter på sorg och sorgebearbetning. Det finns sorg med litet s stort S får vi lära oss i Tidspodden. Ofta förknippas sorg med dödsfall och skilsmässor. Sorgereaktioner kan dock utlösas av en rad olika förluster och förändringar, t ex vid organisationsförändringar och när livet inte blev som vi tänkt oss. Satu, som även är känd relationsexpert i SVTs succéserie Gift vid första ögonkastet, delar med stor värme med sig av konkreta tips och sin mångåriga erfarenhet. Hur lång tid tar sorg? Hur ska vi bemöta människor som sörjer? Vad gör vi när vi själva drabbas? Du hittar Tid för sorg här.

Vill du ha tips på naturnära äventyr i sommar kan vi tipsa dig att lyssna på avsnittet med Annelie Pompe “Vi behöver äventyr, de får oss att växa som människor. Vi behöver naturen. Här får vi en plats för återhämtning.” skriver äventyraren Annelie Pompe i sin bok Naturnära Äventyr. Annelie som du kanske känner igen från Mästarnas mästare på SVT, har dykt på djupet i havet och nått oanade höjder på Mount Everest och menar ändå att det största äventyret hittar vi inom oss. Hon har använt tiden under pandemin till att förverkliga en av sina största drömmar. Du hittar Tid för utmaning här.

Jag och mina kollegor hade en skön sommaravslutning med vandring på Eldgarnsön på Ekerö och lunch i det gröna. Vi reflekterade över våren och vilka tips våra deltagare mest hade uppskattat.

Tre uppskattade topptips

 1. Korta ner entimmesmöten till 45 minuter och halvtimmesmöten till 25 minuter, så att det automatisk blir en välbehövlig paus mellan alla möten. Går exempelvis att automatiskt ställa in i Outlook under File/Options/Calendar/Calendar options
 2. Boka in tid för att planera och reflektera i slutet av veckan. Skriv tre frågor till dig själv som du ska besvara när du reflekterar, exempelvis;
  – Vad var bra den här veckan? (kopplat till insatser du gjort som visar på egenskaper hos dig)
  – Vad är du tacksam för?
  – Vad har du lärt mig den här veckan?
  – Hade du kunnat gjort något annorlunda?
  – Vad är din vision för nästa vecka – dvs vad ser du för bra sak hända i nästa vecka (en sorts ”framgångsscenario”)?
 3. Fundera över om du kan använda dig av stryktipset – Finns det dåliga samveten som du kan stryka och ta bort? Vi människor har lättare för att lägga till saker än att stryka och ta bort uppgifter. Kanske något du kan öva på i hängmattan i sommar?

Vi på Petra Brask & Partners önskar dig en riktigt skön sommar med givande kallprat och varma dopp i havet.

Varma sommarhälsningar

Petra Brask med Jan Winstedt, Sara Olén, Ingrid Hegg, Nina Sundin, Eeric Brask och Sofia Gyllensten

”Det var en sommar som aldrig tog slut
För vi levde varenda minut”
Darin – Ta mig tillbaka

 

Lämna ett svar