Du äger din tanke och tid

Ungefär i mitten av min karriär åkte en kollega och jag till Singapore för att effektivisera. Det låter lite glamorösare än det i själva verket var, men vi skulle hålla kurs på Svenska Ambassaden, ett seminarium för Svenska Kyrkan och ett föredrag för SWEA, en organisation för svenska kvinnor i utlandet.

Något som slog mig var hur fantastiskt vackert det var överallt, så rent och grönskande. Singapore är verkligen Asien à la First Class. I välbyggda hus, med vackra möbler och snygga trädgårdar satt medresta partners och väntade på att deras kärlek skulle komma hem från jobbet. Deras hemhjälp hade städat huset in i minsta detalj medan de själva varit på hårsalongen och fått naglarna manikyrerade i korallrosa. Vilket paradis. Jag var helt säker på att detta var en plats där ingen coach skulle behövas, ingen effektivitetskonsult heller för den delen. Det här var stället på jorden där alla var lyckliga och inget öga var vått. Därför fick jag nästintill en chock när min första coaching kund (en bland många) bröt ihop och grät tröstlöst över sin stora olycka.

Vi har kommit fram till sommaren och semestern, när alla ska vara lyckliga och glada tillsammans. När vi ska ladda batterierna så att det räcker till nästa ledighet.

Har det några positiva effekter att sträva efter lycka eller är det bara känslan i sig vi jagar? Finns den en speciell tid på året, på en speciell plats eller finns den bara i oss själva?

Sonja Lyubomirsky, amerikansk professor i psykologi har länge varit en av de ledande inom forskningen kring vad som gör människor lyckliga. I sin bok ”Lyckans verktyg” sammanfattar hon egen och andras forskning i ämnet.

Om du hade dubbelt så lång semester, gick ner i vikt, träffade en fantastisk partner, fick barn, köpte en ny bil eller vann en miljon, visst skulle du bli lyckligare då?

Det stämmer, skriver Sonja, men du blir bara lite lyckligare en kort tid och inte mycket lyckligare på lång sikt. Hennes grundtes är att 50 procent av vår förmåga till lycka är genetiskt bestämd (vi föds med en viss grundnivå eller bas för lycka), 10 procent beror på omständigheter och slump (partner, ekonomi etc.) och 40 procent kan man påverka själv.

Men är lycka ens önskvärt, eller blir vi bara olyckliga i vår strävan efter den?

En genomgång av tillgänglig litteratur på området har visat att lyckan faktiskt har många positiva biprodukter, som verkar gynnar inte bara individer, utan familjer, samhällen och samhället i stort. Fördelarna är bl a bättre utfall  i arbete (högre produktivitet och högre kvalitet i arbetet), större sociala belöningar (mer tillfredsställande och längre äktenskap, fler vänner, starkare socialt stöd, ett rikare socialt liv), mer energi och bättre fysisk hälsa (stärkt immunförsvar, sänkt stress och mindre smärta) samt en längre livslängd.

På min resa i Singapore fick jag använda hela min empatiska förmåga för att leva mig in i svårigheterna dessa utlandssvenskar i paradiset upplevde.

”OK, så du är ledsen och stressad över att du förlorar pensionspoäng medan du är här? Och kanske inte får ett jobb när du flyttar hem till Sverige igen om ett eller två år? Vad har du tänkt göra under tiden då?”

(Blankt ansiktsuttryck) Vad menar du?

”Jo, medan dina vänner och släktingar går huttrandes till jobbet i den mörka vintermorgonen (detta var i december) och längtar och sparar till några veckors semester då de minsann ska leva ut hela sitt liv. Så sitter du här med 1-2 års semester, men kan bara tänka på pensionen?”

(lång, olycklig suck) Ja?

”Har du några drömmar? Har du velat lära dig något språk, volontärarbete, måla, dansa tango, plöja igenom Dostojevskijs Brott och Straff, spela gitarr, plugga design, bli en fantastisk talare, författare..? Nå’t?

För i så fall har du en fantastisk chans nu.

En del blev det en himla fart på, andra tittade de bara på mig och tog in den första delen. Tror du att mina vänner i Sverige tjatar om pension och jobb för att de är avundsjuka på mig?

”Jag menar bara att tiden går oavsett. Livet här och nu, varför inte vara lite effektiv och njuta av det?”

Lycka är att bara vara

Livslånga mål är nyckelfaktorer för de lyckligaste människorna i Sonja Lyubomirskys studier. Det kan handla om nästan vad som helst – att bygga skåp, ge sina barn goda värderingar eller bekämpa bedrägerier.

Tvärtemot vad man kan tro är det ofta bland de lyckligaste som vi finner människor som upplevt svår sjukdom eller svåra förluster. Dels handlar det om personer som har en grundinställning som hjälper dem att komma tillbaka efter svåra tragedier. Dels handlar det om att en kris ibland kan skapa en större tacksamhetskänsla och förhöja känslan av att vara levande.

Sonja Lyubomirsky menar att det är en myt att ”ignorance is bliss” och att lycka kräver att man är lyckligt ovetande om allt världens elände. Istället vill hon framhålla att de personer som är lyckligast i hennes studier är mer kreativa och har ett flexibelt tänkande. Det finns också andra studier som visar att människor som reflekterat över livets mening och sin plats i universum är lyckligare och i större grad känner att livet är meningsfullt.

Ta tid och slappna av tillsammans

Jag vänder mig nu till mina älskade barn 10 och 13 år gamla, som ramlar in genom dörren efter en fotbollsmatch i det gröna. De har äntligen fått sitt efterlängtade sommarlov och jag frågar dem. ”Vad vill ni tipsa alla vuxna om vad vi kan tänka på för att det ska bli en härlig sommar?”

”Slappna av och jobba ingenting.” säger de i mun på varandra och tittar menande på min dator. ”Ta tid och gå ner till stranden och gör saker tillsammans.” säger sonen och svetten rinner ner i pannan på honom. Nog är han badsugen. ”Om ni fick bestämma över hela sommaren, vad skulle ni bestämma då?” frågar jag ”Att alla fick bestämma” svarar Eric och dottern fyller i ”Att alla fick göra det de ville tillsammans och att man kopplar av.” och harklar igen menande mot min dator, där fingrarna flyger över tangenterna för att fånga upp deras citat.

Tänk om det är så enkelt att de där veckorna på året när vi ska samla kraft bara handlar om att slappna av, njuta och vara tillsammans? Det kanske inte är så viktigt vad vi gör utan hur vi gör det? Finns det i så fall något du kan göra redan nu i tanken och känslan för att höja kvaliteten på din semester?

Jag vet i alla fall vad jag ska göra. Nästa fredag är det vår härliga svenska Midsommar, då blir det ingen blogg, veckan efter varvar jag ner och börjar inse faktum att sommaren är här. För att få riktig kvalitet på ledigheten skrivs det ingen ny blogg förrän fredagen den 26 augusti, men vi samlar stoff till den, säkerligen.

En riktigt härlig sommar önskar jag dig

Indulge…

Petra Brask med Partners

”Vad vill barn ha av sin mamma och pappa på semestern?”
– Sin mamma och pappa
Eric, 10 år

”Ditt liv är ditt eget
Du äger din tanke och tid
Låt ingen ta det ifrån dig
du är en speciell individ”

Peter Le Marc

Detta inlägg har 3 kommentarer

  1. Ingrid

    Vilken underbar och inspirerande text! Det stämmer verkligen vad du skriver. ALLT. / Ingrid

    1. petrabrask

      Tusen tack för din feedback, Ingrid! Det värmer! En underbar sommar önskar jag dig! 🙂 Petra

  2. Magnus Kenne

    Mycket intressant läsning. Jag följer med spänning. Kan vara ganska svårt att INTE jobba faktiskt.

Kommentarer är stängda.

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier