Karriär eller inte? Vem avgör det?

”Gör jag rätt prioriteringar eller inte? Ja, vad gör jag? Jag vet inte vad jag gör längre, Petra, det känns som att jag står och stampar och dagarna bara går.” Jag vet att den ljushårige mellanchefen borde vara i  50-årsåldern, men det är svårt att tro när hans lugg trillar ner lite fräckt över ögonen och skrattgroparna ger ett intryck av livsglädje och humor.  Men skrattet är långt borta och ögonen allvarliga och trötta när han tittar hjälpsökande på mig. Så säger han plötsligt ”Hur har du gjort för att lyckas med din karriär?” Hans kommentar gör mig helt stum.

Har jag verkligen gjort karriär? Vad är en karriär och hur viktig är den för oss egentligen?

När mina deltagare berättar vad som motiverat dem till att ta sitt jobb så erkänner de visserligen att lönen spelar in, men de pratar lika varmt om företagets planer och möjligheterna att utvecklas och växa.  Vissa vill satsa på en funktionell karriär – en fördjupning inom sitt område, en specialisering, ta sig an svårare uppgifter. Andra deltagare pratar om att de vill ha en utvidgad karriär och satsa mer på en bredd, visa att de klarar fler och olika uppgifter

De kopplar sin karriär till en position, ansvar och befogenheter och därmed högre lön. Givetvis krävs det utbildning, kompetensutveckling och erfarenhet. Ibland funderar jag på hur viktig karriären är för dem själva eller om drivkraften ligger i hur omgivningen betraktar dem? Är det ”häftigt” att berätta vilken titel eller lön du har på nästa släktträff och på pub-kvällen med kompisgänget?

”Jag gör samma sak dag ut och dag in. Jag är redo för ett mer omfattande chefsjobb, men hur lägger jag in det i kalendern, där är det ju redan fullt? Är enda sättet att byta arbetsplats?” den ljushårige 50-åringen tittar besviket ner i skrivbordsunderlägget och utstrålar en enorm trötthet över sin situation.

Vi lever i en värld där jag upplever att ledtiderna är väldigt korta. Deltagarnas planering är lika kortsiktig som en dagsländas, när jag träffar dem första gången. I bästa fall synkar de sin kalender så att de kan blicka 3 månader bakåt och 6 mån framåt. Men i deras eget huvud snurrar bara de uppgifter som det brinner i och som borde varit gjorda igår. Samtidigt hör jag dem utlova deadlines till kunder och kollegor, som om de hade 48 timmar per dygn. ”Javisst, Börje, det ordnar jag till dig, det fixar jag direkt här.” Ibland hör jag nästan att kunderna blir stressade av att saker ska bollas fram och tillbaka i raketfart. De hinner inte tänka.

Och hur ska du då kunna skapa en bättre framtid? Det du tänker idag påverkar hur ditt liv blir imorgon.

Lycka är väldigt inne nu och vi ska göra listor för att nå våra livsmål.  Det kanske har gått troll i att vi måste ha gigantiska mål i livet, men är du missnöjd, så finns det ju en stor anledning att sätta dig ner och fundera över vad du vill istället och vad du vill uppnå?

Då är du åtminstone öppen för möjligheten om den råkar springa in i dig på stan. Är det din dröm att vinna på lotteri, så kan det ju vara bra att åtminstone köpa en lott. Väntar du på att stekta sparvar ska flyga in i munnen, så kan det vara lämpligt att i alla fall gapa.

”Ibland gör du ju faktiskt karriär utan att du tänker på det.” svarar jag till slut min vemodige deltagare. ”Jag har deltagare som har gått hem och uppdaterat sin CV bara för att komma fram till att de har gjort en mängd intressanta saker, som de inte reflekterat över. Det ger dem det där extra modet och energin att ta ett steg till i den riktning de önskar. Jag är inte en karriärscoach, min specialitet är effektivitet, som visserligen är ett verktyg för att ge dig tid och kraft att ta dig dit du vill och ge dig en struktur och planering så att du får de resultat du önskar. Men det låter som att du har fastnat i alla hinder och behöver hjälp att bena ut vad du har för möjligheter.”

Alla vill inte göra karriär, säger de, för dem är det t o m ett skällsord för att de inte vill (eller kanske för att de innerst inne har för dåligt självförtroende…)

Oaktat om man vill göra karriär eller inte, så är det den din planering som avgör om du tar dig närmre dina mål eller längre bort. Steg för steg, dag för dag kan du ta dig över de högsta av berg om du bara fokuserar på rätt saker.

Aristoteles sa att det är upp till staten att se till att vi blir lyckliga. Freud gjorde istället kopplingen kärlek och arbete.

Jag är långt ifrån så klok som dessa stora tänkare, jag har bara en oerhörd passion för det jag jobbar med och det är möjligt att det i någons ögon är en karriär – jag tycker nog mest att jag bara är – jag är medveten. Jag vet vart jag är på väg och vad jag behöver göra idag för att ta mig dit, på lång sikt.

Och det jag behöver göra nu är att ladda batterierna. Min framgångsrike storebror kommer på besök i helgen för att reta upp sin lillasyster lite (läs mycket). Det är hans specialitet.

Önskar dig en mysig helg med nära och kära,

Petra Brask 🙂

”All vetenskaps början är förvåningen över att tingen är som de är.”
Aristoteles (384 f Kr – 322 f Kr)

The blog in English: http://time4petrabrask.wordpress.com/2011/01/28/career-or-not-who-is-the-judge-of-that/

Detta inlägg har en kommentar

  1. Elisabeth Ritella Stark

    En toppenbra blogg!! Skänker mycket eftertanke till vad vi faktiskt gör av vår tid…och om vi tillåter vår tid att sätta käppar i hjulet för möjligheterna som kanske rent av väntar runt hörnet? Ställde mig själv frågan: Vad väntar du på? Våga omprioritera – för din egen skull! Inget kommer av sig självt.

    Ser fram emot nyhetsbrevet! 🙂

Kommentarer är stängda.

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier