Gott om tid för traditioner

minska julstressen

”Vi har arbetet efter dina metoder sedan du utbildade mig och mina kollegor för tre år sedan och det funkar fortfarande!” säger den mörkhåriga chefen med ett stort leende och ögon som glittrar. Hon har bjudit in mig till hennes nya arbetsplats för att utbilda hennes ledningsgrupp och deras ledningsgrupper, totalt 30 chefer med olika tidstjuvar och behov av att frigöra tid och energi. Stolt håller hon upp min bok och visar deltagarna. Hon pekar med hela handen mot mig. ”Här är kvinnan som förändrat mitt och mina medarbetares liv på min förra arbetsplats. Hon är otroligt uppbokad men äntligen ska ni få en utbildning med henne.” som om inte denna introduktion var nog lägger hon snabbt till ”Hon är tidsexpert från TV också.” Efter denna hyllning tittar nu deltagarna på mig med stor förväntan och själv försöker jag kämpa tillbaka rodnaden på kinderna och undrar hur i hela världen jag ska lyckas leva upp till dessa förväntningar.

Den här veckan har jag rört mig i vitt skilda städer och branscher, allt från Universitetsvärlden i en konferensgård vid Skånes vackra kust till dryckesbranschen i tidlösa Krägga Herrgård invid Mälaren. Från deltagare som undrar vad de ska ta sig för när uppgiftslistan känns lika lång som en halsduk till deltagare som tycker att fokustiden borde vara mer än fyra timmar. Veckan inleds med ett möte tillsammans med mina härliga kollegor på vårt vackra kontor mitt i Stockholm, där vi bland annat funderar på var vi ska gå på julbord i år. Om du har ett tips får du gärna höra av dig, det är hög tid att boka. Jag berättar för kollegorna om forskning som säger att de som börjar fira jul tidigt är lyckligare. Därför har vi redan nu smugit igång med julbelysning hemma och gjort spellistor med favoritjulsångerna på Spotify. Julen är en härlig högtid som jag vill njuta av långsamt och dofta och smutta på som ett smakrikt årgångsvin.

Men är det inte för tidigt att tänka på julen redan nu? Den börjar väl först vid advent och nog hinner vi bli trötta på alla julsånger många gånger om? Julen går väl inte att effektivisera, det är ju traditioner som följt i flera släkters steg och med många förväntningar?

Att mötas på riktigt

För mig handlar julen om trygghet. Om att få kvalitet på tiden med varandra. Om att stanna tiden en stund och mötas på riktigt. Lägga undan tekniken och samlas över god mat, samtal och tända ljus. Jag tänker på min barndoms jular när mamma sprang som en skottspole mellan köket och matrummet för att ordna allt inför julmiddagen. Hon höll på i veckor och handlade, lagade, bakade, syltade och snyftade för att hela tjocka släkten skulle komma och få just precis alla delikatesser snyggt uppradade på matsalsbordet.

Hemmet skulle vara pyntat och julfint och de tre barnen hela och rena i nya hemsydda fina julkläder. Pappa jobbade hårt fram till julafton och sedan satt han i soffan och underhöll släktingar medan mamma sprang fram och tillbaka mellan alla rätterna. När allt var klart kunde klockan vara nio eller tio innan farfar gick till kyrkan för att köpa tidningen och ”precis missade” tomten ”i år igen”.

Traditioner skapar trygghet

Vi har en vana av att fira advent och jul på ett visst sätt. Vi kanske inte alltid tycker om det, men vi är vana vid det och på så sätt trygga med det. I en värld när så mycket förändras är det tryggt med något som är beständigt.

Och när det gäller våra vanor, så är de inte alltid helt lätta att förändra. Tänk dig att vara den släkting som föreslår en förändring i julvanorna. När jag frågade mina barn för några år sedan, om det var något med julen som de tyckte vi kunde effektivisera sa de genast. ”Ja, julklappsutdelningen! Den tar för lång tid!”

Ärvda traditioner

När vi blev bonusfamilj fick vi ärva traditionen i min mans familj, där det är sed att öppna ett paket i taget och så ska hela släkten jubla eller förfasas över den inköpta presenten. Snacka om prestationsångest! Redan i september börjar adrenalinnivån stiga. Sedan några år har vi tagit ett gemensamt beslut att helt avskaffa julklappar till vuxna. Det har skapat en ljuvlig sinnesfrid och lättnad när vi insåg det alla tänkte, men ingen vågade säga.

”De sa att du till och med var bättre än jag hade sagt till dem.” skrattade min beställare när jag plockade ihop datorn efter utbildningen. Alla hade kramat om mig och personligen tackat för boken de alla hade fått ett eget exemplar av. ”Det här är en bra julklapp.” sa en av deltagarna innan han sprang in till fotograferingen som gruppen skulle ha efteråt. ”Vi ska göra ett kapitel som en uppgift till varje ledningsgruppsmöte och börja med möteskapitlet.” sa en annan deltagare. Själv var jag bara så lättad att det var uppskattat. Precis som med julfirande så passar inte allt alla och det får man ha respekt för. Men om man jämför med julbordet fullt av julmat så är det precis som med en effektivitetsutbildning. Man plockar godbitarna och tar mer av det man gillar. Kanske vågar man till och med prova något nytt.

Lugnt och fint med god planering

”Men är inte det tråkigt med bara julklappar till barnen?” sa en journalist i veckan som intervjuade mig om boken och hur man minskar julstress. ”Nej, vi lättar upp stämningen med en julfrågesport istället.” svarade jag lugnt. Mina svärföräldrar är väldigt förtjusta (läs duktiga) i frågesport.

Själva schemat under dagen är väldigt effektivt redan. Vi börjar med jullunch som består av ett knytkalas där alla bidrar. Delikatesserna är uppätna lagom till Kalle Anka börjar. Efter det är det julklappsutdelning tillsammans med kaffe och saffranspannkaka med salmbärssylt (ja, vi är en gotländsk släkt). I år kommer då ett inslag av frågesport i samband med detta och sedan tar nästa sport vid. Den årliga julpromenaden. Volangerna på kroppen ska trimmas efter all mat, så vi går långpromenad runt kyrkan och insuper julstämningen från alla hem och marschaller som vi går förbi.

Då vi är ett gäng gourmander händer det att det bli vickning efter det. ”Lite julskinka till?”

Sedan samlas vi en stund i soffan och instämmer i hur bra julen har varit, i år igen. Rörande överens om att det är just så här den ska firas. Lugnt och fint och med god planering. Det är inte så långt ifrån min barndoms jular, men med den skillnaden att här hjälps vi åt. Det finns ingen mamma som springer benen av sig medan resten av gänget väntar i soffan. Men hennes recept finns kvar. Det är tradition och smakar gott med hennes ugnsbakade omelett med kantarellstuvning (ja, man måste gifta in sig i familjen för att få receptet).

juleljus

Minskad stress

Snart närmar vi oss första advent och butikerna har sedan länge hintat om att det är dags att planera julinköpen. Jag vet inte om du behöver effektivisera din jultid eller om du ens vill det, men jag vet att vid julen så vill i alla fall jag slippa stress. Tänk om julen inte bara är en tradition utan också en känsla. Vilken känsla tar du då med dig in i adventstiden 2017?

Trevlig helg

Petra Brask

Effektivitetsexpert och författare

 

“Our hearts grow tender with childhood memories and love of kindred, and we are better throughout the year for having, in spirit, become a child again at Christmastime.”
Laura Ingalls Wilder

Om du är ute i god tid har du gott om tid att hitta på goda julklappsrim. Här kommer lite inspiration:

Fast den mycket pengar kostar, står den bara där och rostar. (Brödrost)

Denna bok har inga mord, ingen kärlek och inga ord. (Plånbok)

Ibland så tycker jag du luktar unken, egentligen borde jag köpt hela dunken. (Rakvatten)

Med denna kan du springa och ha kul, det är något som du har önskat dig varje jul. (Hund)

Jesus ligger i sin krubba, här får du en bandyklubba. ( ! )

Framsida_Vembestämmeröverdintid_Brask

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier