Effektivare träning – din kontorsstol är livsfarlig

Om du läser detta och sitter ner rekommenderar jag dig att ställa dig upp omedelbart! Varför inte göra lite excentriska tåhävningar? Skulle din omgivning (eller du) smälla av om du marscherar på plats? Ta chansen att aktivera lipoproteinet, som suger fett från blodet till musklerna. Känn hur du bränner kalorier genom att göra några glädjeskutt.

Sträva efter att hålla en jämn promenadtakt under resten av den här krönikan. Din hjärna kanske får härdsmälta, men skyll på mig bara. För övrigt skriver jag detta ståendes vid mitt höj- och sänkbara skrivbord. Nu börjar jag plötsligt förstå varför våra politiker har talarstolar. Tänk vilken övervikt vi skulle ha i riksdagen om de arbetade sittandes. För att inte tala om hur mycket sämre beslut de skulle fatta.

SVT 2 visade i lördags, den 9 januari, ett mycket efterlängtat program, om du frågar mig. ”Myten om träning.” Ja! Äntligen! Tänkte jag och lutade mig nöjt tillbaka i soffan. Nu ska ni få, ni hurtbullar som ger mig dåligt samvete för att jag inte ligger på vägarna och löper mil efter mil i neonfärgade träningskläder. BBCs programledare Michael Mosley inledde programmet med devisen ”Stolen är livsfarlig.” Hastigt satte jag mig upp och tittade misstänksamt mot vardagsrumssoffan. Michael berättade att hans far hade typ två diabetes och att han ville bryta familjetraditionen. Men, liksom jag, var Michael född med en aversion mot gym. Vad skulle han göra?

En läkare vid namn, James Levine, dök upp i bild och berättade att han och hans kollegor har forskat på hälsa och välmående i många år och utvecklat NEAT (Neural Everyday Activity Training). Han menar att de kalorier som bränns bort av träning på gymmet eller i löpspåret är försumbar jämfört med naturliga rörelser som promenader, gå i trappor och springa för att hämta mer kaffe.

Under programmet visades hur BBCs Michael Mosley fick sätta på sig ett par byxor, som faktiskt såg ut som ett par korta träningsbyxor, med sensorer i, för att mäta hur mycket han rörde sig under en vecka. Hans resultat jämfördes med en tjänsteman på kontor som tränade på gym varje dag, samt med en servitris, som cyklade till jobbet och sprang kors och tvärs med cafébrickor hela dagarna.

Jag var mycket nyfiken på resultatet och höll tummarna för servitrisen. Efter en vecka kunde forskarna konstatera att BBCs reporter hade suttit i totalt 12 timmar per dag, genomsnittet ligger på 13 timmar för en genomsnittlig britt, så det var inget ovanligt. Men intressantare var att servitrisen fick överlägset bäst resultat. Tjänstemannen som satt på kontoret hela dagarna för att sedan kompensera det med aktiva träningspass varje dag var chanslös! Enligt forskarna går det inte att ta igen förlorad vardagsrörelse, med intensiva träningspass på kvällen. Vardagsrörelsen är viktig för kroppen och behöver ske under dagtid också. Vi har aldrig suttit så mycket som vi gör nuförtiden vid datorer och med mobiler. Och att höja på ögonbrynen under alltför många och långa stillasittande möten räknas inte som vardagsrörelse.

Vi har en underbar svensk forskare på området, Mai-Lis Hellenius på Karolinska Institutet, som bekräftar detta. Att hålla dig på fötterna mer och oftare förlänger ditt liv och minskar midjemåttet avsevärt, säger hon. Gå inte förbi trapporna till hissen, ta chansen att få vardagsmotion, så slipper du gå till gymmet.

Men är gym och annan träning av ondo? Bör de som älskar Friskis & Svettis upphöra med detta bums? Jag började le vid tanken på att få säga detta till mina mest hurtiga vänner. Men, nej, absolut inte, sa forskarna i BBCs program genast. Fortsätt med all rörelse du tycker är rolig och mår bra av, men tro inte att du kan ersätta en dags stillasittande med en timmes träning på kvällen. Se till att röra dig mer hela tiden. Gå, stå, cykla, promenera, så fort du får en chans.

Programmet från BBC var bara 45 minuter, men jag måste erkänna att jag ställde mig upp efter en kvart, så peppad blev jag. Medan jag stod där en halvtimme och såg resten av Mosleys resa och hur många procent han förbättrade sin hälsa med en löjligt liten insats, tänkte jag stilla på alla möten vi har i Sverige. Vi är världsmästare på att boka in många möten. Jag vet inget annat land som slår oss där. Utöver de effektivitetsåtgärder vi kan göra genom att ifrågasätta de möten vi har, hur många, hur ofta, hur långa, så är väl det här ytterligare en anledning att ha stående eller gående möten? Vi blir effektivare samtidigt som vi bränner fler kalorier.

Under veckan som gått har jag uppmuntrat deltagarna att höja sina skrivbord så att jag kan coacha dem ståendes. Det är möjligt att jag har blivit fanatisk, men efter alla julbord så skulle det ju vara fantastiskt att bli av med överflödskilon utan att behöva ta till några alltför drastiska metoder. Tänk om de flyger av i bara farten? Tänk om alla mina kursdeltagare hädanefter kommer säga ”Det var en väldigt bra kurs, vi blev inte bara effektivare, vi gick ner i vikt också, då vi tvingades genomföra hela kursen ståendes.”gymstol

Du kan sitta ner nu förresten.

Passar på att önska dig en riktigt rörlig helg

Petra Brask

”Motivation is what gets you started. Habit is what keeps you going.”
Jim Ryan

Länk till programmet ”Myten om träning” (visas 5 dagar till)
http://www.svtplay.se/video/326348/myten-om-traning

Länk till föreläsning med vår svenska forskare Mai-Lis Hellenius (30 min, men intressantast är de sista 15 min.)
http://www.youtube.com/watch?v=LPypzDqkQMk

För dina engelsktalande kollegor och vänner, länk till vår engelska blogg
http://time4petrabrask.wordpress.com/

Detta inlägg har 2 kommentarer

    1. petrabrask

      Bra jobbat! Trevlig helg! Kram Petra

Kommentarer är stängda.

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier