5 tips för ett bra sommaravslut

IMG_3763”Vi är barn och vi är många, vi är jordens salt. Lyssna till oss, vi är starka, vi kan allt” Georg Riedels musik vibrerar i den stora salen samtidigt som Barbro Lindgrens ord sjungs ut i stämsång av fyrorna och ända upp till långa gängliga niorna. Det är sista musikkonserten före skolavslutningen och den slutar traditionsenligt. Vi föräldrar har suttit där i många år och vet vad vi har att vänta, men ändå får vi ståpäls och fuktig blick när vi hör våra unga. Jag kramar om min minsting till son som är längst av alla i klassen. Jag är så stolt som vi föräldrar tar oss rätten att vara. Imorgon tar min dotter studenten, ännu ett avslut och ett nytt äventyr som väntar. Jag skriver ett till tal. Ett av många den här våren. Avslut och avsked. Gammalt som stängs för att öppna upp till något nytt i höst. Juni är en festligheternas månad som ska samsas med alla jobbavslut. Inom mig hör jag en röst som protesterar när familjeaktiviteterna får ta så mycket kraft. Borde du inte jobba mer?

Den här veckan känns som en lång radda privata händelser där jobbsaker försöker göra sig hörda. I måndags fick jag några ursäktande kundsamtal från deltagare som undrade om de störde i ledigheten. De var halvt lediga och jobbade halvt. Det gick sådär, sa de. Själv jobbade jag. Av den enkla anledningen att det behövs. På några veckor ska plötsligt allt bli klart på jobbet. Dessutom är det tid för avslutningar och studentfiranden. Offerter som bara måste bli klara. Teamet som ska ha avslutningsmöte. Alla ekonomiuppgifter som du är tvungen att få in. Ovanpå det skolavslutningar, sommarfester eller möten som du inte vill missa. I juni kan det vara extra svårt att få dygnets timmar att räcka till.

Men det är ingen överraskning. Varje år den här tiden slits vi mer än annars mellan arbete och fritidsaktiviteter. Vi stressar sönder oss på jobbet, och försöker sedan vara hysterisk glada på alla sommarens släktmiddagar. Dessutom ska vi försöka upprätthålla ett lugn inför kollegor och kunder. Allt det skapar en väldig anspänning.

Här kommer för därför 5 tips för att minska sommarstressen;

1. Använd energin till rätt saker

Det som anses vara en stressig tid kan också framkalla en positiv kraft som vi kan ta vara på. En slags slutspurt. Trots att du är trött har du plötsligt mer energi just för att du kommer till många avslut och för att dygnet blivit ljusare. Använd den energin till rätt saker. Istället för att slösa bort merparten av energin på allt runtomkring, så får du äntligen kraft att ta tag i den där surdegspaddan som stirrar dig i ögonen varje morgon. Ta hand om den – nu.

2. Prioritera, rensa och tacka Nej

Det som framför allt stressar oss är att ha alla uppgifter i huvudet. Om du skriver ner dem, är det lättare för hjärnan att få helhetsperspektiv. Lista därför allt du måste hinna med innan semestern. Dela upp arbetsuppgifterna i prioritet 1, 2 och 3, där 1 är högsta prioritet och 3 är lägsta.

Se sedan över hur många arbetsdagar du har kvar, och var det finns luckor i ditt schema. Boka in tid för ”prio 1”-uppgifterna, helst på morgnarna när du har mycket energi. Om det är möjligt, ta gärna en löprunda eller promenad före ”prio 1”-uppgifterna så är hjärnan perfekt förberedd för arbete.

Om du har svårt att hitta luckor för alla uppgifter får du helt enkelt rensa och tacka Nej. Måste du verkligen vara närvarande på alla interna möten? Är det nödvändigt att vara med på alla sommarmingel?

3. Informera och delegera

För att du ska kunna varva ner före och vila under semestern är det bra om du har ordnat en ersättare eller delegerat vissa uppgifter.

Förbered även kunder, klienter och leverantörer på att du ska vara borta. Meddela dem hur länge du har semester, och vem de ska vända sig till när du är borta.

De flesta har förståelse för att man är borta, så länge man är tydlig med det. För att få kvalitet på jobbet under hösten, måste din hjärna få chans att gå ner i varv under sommaren. Om du ständigt är tillgänglig är det mycket svårare.

4. Tydliggör förväntningarna på den egna semestern

Familjens krav inför semestern kan också skapa stress. Att sväva för mycket i ovisshet kan leda till oro, särskilt om det finns många motstridiga krav inom familjen.  Tydliggör vilka förväntningar ni har på semestern. Uttalade önskemål gör det lättare att hitta lösningar och förebygga konflikter om det visar sig att någon vill ha en väldigt aktiv semester och någon annan i familjen bara vill ta det lugnt. Dra gärna upp en plan för semesterveckorna, även om ni bestämmer att ni inte ska göra något alls.

5. Börja blomma

Det är inte bara blommor och barn som ska växa och utvecklas. Du har också rätt att blomstra. Passa på att lägga dig i hängmattan under sommarveckorna och fundera över livet. Vad får dig att blomma? Vilka arbetsuppgifter, människor, miljöer fyller på dig med energi? Finns det dagar eller stunder på ditt jobb när ditt arbete känns mer som ett fritidsintresse. Vad kan du göra för att få mer sådan tid?

Livet är summan av den tid som känns värdefull. Ibland är vi stressade av att vi har för mycket att göra men är vi inte också stressade av att vi gör för lite – av det vi egentligen vill göra? Tänk om den inre frustrationen är själens frustande längtan efter sig själv. Efter att få slå ut i full blom. Tänk om det är dessa längtande tankar som du ska vattna i trädgården i sommar.

Bloggen är tillbaka igen i slutet av augusti. Då är det också dags för min första bok Vem bestämmer över din tid att komma ut i bokhyllorna. Där kan vi prata om ett skönt avslut. Känns som att lämna ifrån mig ett vuxet barn som för länge sedan borde ha flyttat hemifrån.

Önskar dig en riktigt skön sommar!

Petra Brask

Författardebutant

”och nu så har sommaren kommit
för jag har just tagit bort snön.”

Astrid Lindgren, ur Idas sommarvisa

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier